SBI PO Computer Aptitude Questions and Answers PDF Download (Mains)

Spread the love

SBI PO Computer Aptitude Questions and Answers PDF Download (Mains): Download the SBI PO Computer Aptitude Mains Questions and Answers from this page. We have provided the SBI PO Computer Aptitude Questions With Answers in PDF format for the comfort of applicants. By practicing these SBI PO Computer Aptitude Questions And Answers With Solutions, aspirants can easily crack the Probationary Officers Exam.

★★ Free SBI PO Prelims Mock Tests ★★

We have seen that a huge number of students are searching various sites on the internet for SBI PO Computer Aptitude Mains Exam Questions & Answers. To help candidates, we have extracted the direct link to download the SBI PO Computer Aptitude Questions and Answers for free of cost at the end of this article.

SBI PO Computer Aptitude Questions And Answers With Solutions

1. __________ is a video format.

A. MP3
B. JPEG
C. PNG
D. FLV

Answer: D. FLV

2. __________ graphically represents an inter-relationship among entities in a database.

A. Data flow diagram
B. Data relationship diagram
C. Entity-relationship diagram
D. inflow diagram
E. None of these

Answer: C. Entity-relationship diagram

3. __________ number system has base-8.

B. Unary
A. Hexadecimal
C. Binary
D. Octal
E. None of these

Answer: E. None of these

4. CD-ROM is a:

A. Cache Memory
B. Memory registers
C. Magnetic memory
D. Semiconductor memory
E. None of these

Answer: E. None of these

5. The basic input/output system (BIOS) is stored in: __________ .

A. ROM
B. ALU
C. UPS
D. CPU
E. None of these

Answer: A. ROM

6. __________ is the default column width of MS Excel.

A. 5.38
B. 6.49
C. 8.43
D. 8.34
E. 3.43

Answer: D. 8.34

7. __________ is a note or an annotation that an author or reviewer adds to a document.

A. Suggestion
B. Comment
C. Underline
D. Caption
E. None of these

Answer: B. Comment

8. How can the user determine what programs are available on a computer?

A. Checking the operating system for a list of installed programs
B. Viewing the installed programs during the booting process
C. Checking the data source
D. Checking the hard disk properties
E. None of these

Answer: A. Checking the operating system for a list of installed programs

9. Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are __________.

A. dynamic
B. volatile
C. Static
D. Spam
E. None of these

Answer: B. volatile

10. ‘GIF’ Stands for what?

A. Graphics Internal Format
B. Graphics Interchange Format
C. Graphics Interlace Format
D. Graphics Interchange Form
E. Graphics Internal Form

Answer: B. Graphics Interchange Format

11. Which of the following is/are Controls access to the resources on a network?

A. Work Stations
B. Antina
C. Client
D. Server
E. A & D

Answer: D. Server

12. __________ data functions would you use to hide all rows in a worksheet except those that meet some criteria you specify.

A. Custom Filter
B. Auto sequence
C. Conditional Formatting
D. Conditional Drafting
E. None of these

Answer: A. Custom Filter

13. __________ is the short cut key to open the Open dialog box.

A. Shift F12
B. Ctrl + F12
C. F12
D. Alt + F12
E. Ctrl + F11

Answer: B. Ctrl + F12

14. Commands at the top of a screen such as File-Edit, Format, and Tools to operate and change things are incorporated in __________.

A. Start menu
B. Menu bar
C. Notification bar
D. Toolbar
E. None of these

Answer: B. Menu bar

15. Modem stands for what?

A. Modulator demodulator
B. Multiprocessing device
C. Manage the Data
D. Managing the space in the computer
E. None of these

Answer: A. Modulator demodulator

16. What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?

A. ALU
B. Blog
C. Podcast
D. ASP
E. I-Journal

Answer: B. Blog

17. Actual execution of instructions in a computer takes place in __________ .

A. Control bus
B. Control panel
C. ALU
D. UPS
E. Modem

Answer: C. ALU

18. Which of the following device enabling data transfer between two different networks?

A. Router
B. Bridge
C. Antina
D. Super Computer
E. Gateway

Answer: E. Gateway

19. __________ layers are in the TCP / IP model.

A. 3
B. 2
C. 8
D. 7
E. None of these

Answer: E. None of these

20. __________ IEEE standard used to define the specification for a wireless LAN.

A. IEEE 802.21
B. IEEE 802.01
C. IEEE 802.11
D. IEEE 802.4
E. IEEE 802.12

Answer: C. IEEE 802.11

21. Who is the founder of ‘WWW’?

A. Tim Berners-Lee
B. Ajay V. Bhatt
C. DARPA
D. Ericsson
E.None of these

Answer: A. Tim Berners-Lee

22. Which of the following is not an Operating system?

A. Windows Vista
B. ARM
C. Ubuntu
D. BeOS
E. None of these

Answer: C. Ubuntu

23. What is the full form of ‘MAN’?

A. Man Area Network
B. Meter Area Network
C. Metropolitan Area Network
D. Manage Area Network
E.Master Accesses Network

Answer: C. Metropolitan Area Network

24. Which of the following is not a network protocol?

A. HTTP
B. SMTP
C. HTML
D. FTP
E. None of these

Answer: C. HTML

25. The Artificial satellite which revolves around the earth and provides transmit information from the earth is basically called.

A. Geosynchronous satellites
B. Geostationary satellites
C. Low Earth Orbits
D. Sun-Synchronous orbits
E. None of these

Answer: B. Geostationary satellites

26. What is the term used to denote the repetition of data in DBMS?

A. Reappear
B. Redundancy
C. Repeating
D. Restrict
E. None of these

Answer: B. Redundancy

27. ____ is the most important/powerful computer in a typical network.

A. Network client
B. Desktop
C. Network station
D. Network switch
E. Network server

Answer: E. Network server

28. What is the shortcut key to close a currently opened document in Microsoft Word?

A. Ctrl + D
B. Ctrl + W
C. Ctrl + B
D. Ctrl + T
E. None of these

Answer: B. Ctrl + W

29. Which of the following is not an example for simplex?

A. Radio broadcasting
B. Television broadcasting
C. Speaker
D. Walkie talkie
E. None of these

Answer: D. Walkie talkie

30. Which of the following layer is responsible for converting electrical impulse to bitstreams?

A. Presentation
B. Physical
C. Network
D. Data link
E. None of these

Answer: B. Physical

31. What is the maximum number, that each of the four parts of an IP Address can have?

A. 345
B. 127
C. 197
D. 255
E. 301

Answer: D. 255

32. Expand “MODEM”?

A. Modern development
B. Medium Development
C. Modulation and Demolition
D. Modulation and Demodulation
E. None of these

Answer: D. Modulation and Demodulation

33. What does dots per inch (DPI) measure?

A. Number of bits
B. Density of graphic files stored on a hard disk
C. The density of bits on a disk
D. Density of the pixels on a computer screen
E. None of these

Answer: D. Density of the pixels on a computer screen

34. Which among the following is not an Object-Oriented Programming Language?

A. Python
B. C++
C. Java
D. PASCAL
E. Ruby

Answer: D. PASCAL

35. What is the components that are used in second-generation computers?

A. Vacuum tube
B. Punch cards
C. Transistors
D. LSI
E. None of these

Answer: C. Transistors

36. How was the multiplication process occurring in ALU?

A. Repeated Addition
B. Repeated Subtraction
C. Repeated Squaring
D. Repeated Cubing
E. Repeated Division

Answer: A. Repeated Addition

37. What is the name of the first invented digital computer?

A. EDVAC
B. ENIAC
C. Super Computer
D. Calculator
E. None of these

Answer: B. ENIAC

38. ASCII is the character encoding standard for electronic communication. What does ‘II’ represents?

A. International Internship
B. Input International
C. Information Interchange
D. International Information
E. None of these

Answer: C. Information Interchange

39. A computer cannot “boot” if it does not have the.

A. Output device
B. Application
C. Operating system
D. Specific software
E. Input device

Answer: C. Operating system

40. Which of the following is not an error in C programming?

A. Syntax error
B. Runtime error
C. Logic error
D. Semantic error
E. Server error

Answer: E. Server error

41. Coded entries which are used to access a system are called.

A. Source code
B. Password
C. Decrypt Key
D. Folder name
E. None of these

Answer: B. Password

42. The processing speed of the computer depends on.

A. Peripheral interfaces
B. Power supply
C. Transmission size
D. Clock pulse
E. All the Above

Answer: D. Clock pulse

43. Instruction in computer languages consists of ___________.

A. OPCODE
B. OPERAND
C. Source code
D. Open source
E. Either A or B

Answer: E. Either A or B

44. The speed of the data transmission in the networks is calculated by ________.

A. Bits / Sec
B. MB / sec
C. Nipple / Sec
D. GB / hr
E. None of these

Answer: A. Bits / Sec

45. Find out who is not the inventor of transistors among the following names

A. John Burdeen
B. William Shockley
C. Walter Brattain
D. Lee de Forest
E. All the above

Answer: A. John Burdeen

SBI PO Computer Aptitude Questions & Answers – Important Links
To Download SBI PO Computer Aptitude Questions & Answers PDF (Mains) Click Here

Keep in touch with us @ Freshers Now to get instant updates on SBI PO Computer Aptitude Questions and Answers. Thank You!!!

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top