6th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

6th October 2021 Current Affairs Quiz: If you are in search of a 6th October 2021 Current Affairs Quiz? then you are on the right platform. From this article, candidates can get all the Latest 6th October 2021 Current Affairs Quiz. Mainly, we had collected the Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations. Candidates can get a chance to score more marks in the state Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams in Current Affairs Exam.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

6th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Which organization has released a report Global Financial Stability Report on cryptocurrencies?

a) International Labour Organization
b) International Monetary Fund
c) Bank for International Settlements
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Global Financial Stability Report is a semi-annual report published by the International Capital Markets division of the International Monetary Fund (IMF). The report aims to provide a regular assessment of global financial markets and to identify potential systemic weaknesses that could lead to crises.

2) Kamdhenu Deepawali campaign launched to promote ______

a) Cow Entrepreneurship
b) Animal Entrepreneurship
c) Goat Entrepreneurship
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Kadhenu Deepawali 2021 campaign was launched to manufacture and market more than 100 Crore Cow dung based Deepak lamps and Laxmi-Ganesh Idols. Dr Vallabhbhai Kathiria, former Cabinet Minister and former Chairman of Rashtriya Kamdhenu Aayog organized a National Webinar with his team launching Kamdhenu Deepawali.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Who has been appointed as the new MD & CEO of the rating agency CRISIL?

a) Atul Kumar Goel
b) Shyam Srinivasan
c) Vishwavir Ahuja
d) Ashu Suyash

Answer: D

Explanation: Ashu Suyash, the managing director and chief executive of the agency, said it has done an analysis of 40,000 companies having a collective wage bill of Rs 12 lakh crore, which revealed the grim situation.

4) ‘Make in India’ drone has been used in South Asia to transport Covid-19 vaccine over an aerial distance of 15 kilometres how many minutes?

a) 10-12 Minutes
b) 8-10 Minutes
c) 12-15 Minutes
d) 15-18 Minutes

Answer: C

Explanation: Health Minister Mandaviya launched the Indian Council of Medical Research (ICMR)’s Drone Response and Outreach in North East (i-Drone) via video conferencing in presence of the Secretary. The drone has been used in South Asia to transport the Covid-19 vaccine over an aerial distance of 15 kilometres in 12-15 mins from the Bishnupur district hospital to Loktak lake, Karang island in Manipur for administration at the Public Health Centre.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) The 5th edition of India and Japan Maritime Bilateral Exercise to be held in which region?

a) Indian Ocean
b) Arabian Sea
c) East China Sea
d) Bay of Bengal

Answer: B

Explanation: The Indian Navy and Japan’s Maritime Self-Defence Force are all set to mark the fifth edition of the India and Japan Maritime Bilateral Exercise, popularly known as JIMEX-21. JIMEX-21 will be held from 6th October to 8th October in the Arabian Sea with a special focus on maritime security cooperation.

6) Which organization launches the online cyber security awareness campaign from 4th to 22nd October on social media?

a) Interpol
b) APEC
c) WTO
d) UNPol

Answer: A

Explanation: The campaign, from October 4 to 22, will be run primarily through social media. Interpol has launched an online campaign to apprise people of major cyber threats in order to help them protect their computer systems, networks and personal information from cybercriminals.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Which team has won the Durand Cup 2021?

a) FC Bengaluru
b) Mohammedan SC
c) FC Goa
d) Delhi United SC

Answer: C

Explanation: FC Goa defeated Mohammedan SC 1-0 in the final of the 130th edition of the Durand Cup at the Vivekananda Yuba Bharati Krirangan in Kolkata. Azharuddin Mallick went into the referee’s book for his sliding tackle as the game started to take shape come the 13th minute.

8) On which day the Ganga River Dolphin Day is observed in India?

a) 3rd October
b) 4th October
c) 5th October
d) 6th October

Answer: C

Explanation: The National Mission for Clean Ganga celebrates 5th October as National Ganga River Dolphin Day. The Conservation Action Plan for the Ganges River Dolphin, which “identified threats to Gangetic Dolphins and impact of river traffic, irrigation canals and depletion of prey-base on Dolphins populations”.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Who is the head of SpaceX’s Starlink in India as its Country Director?

a) Dinesh Paliwal
b) Ajay Banga
c) Shantanu Narayen
d) Sanjay Bhargava

Answer: D

Explanation: Sanjay Bhargava is the newly appointed India head of SpaceX’s Starlink operation. Tech billionaire and SpaceX founder Elon Musk believe satellite and mobile broadband operators “must collaborate and not compete with one another” to ensure 100% broadband coverage in India and improve the quality of peoples’ lives.

10) Who has been appointed as Secretary-General of the Indian Steel Association?

a) Kumar Mangalam
b) Alok Sahay
c) Navil Noronha
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Mr Sahay is a steel industry veteran and former Executive Director at the Steel Authority of India. He joined the Indian Steel Association as its Secretary-General in September. Alok Sahay has experience of almost four decades in the steel industry.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

We hope all the candidates have gained complete details about the 6th October 2021 Current Affairs Quiz. Keep checking our site @ Freshers Now for all the latest and notifications.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top