5th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

5th October 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can get the 5th October 2021 Current Affairs Quiz. By collecting the Daily Current Affairs, applicants can have a chance to score more marks in the Current Affair Exam. Basically, the Current Affairs Exam will be conducted in Various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams. For the sake of the candidates, we had given the Latest Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. However, candidates can go through the below to know more details about the 5th October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

5th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Which state Govt has allocated Rs 445.75 crore to the distribution companies to increase the ground clearance of electrical networks?

a) Odisha
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Kerala

Answer: A

Explanation: The Odisha government has provided ₹445.75 crores to distribution companies to increase the ground clearance of electrical networks and replace bare conductors in elephant corridors and movement areas. To prevent elephant deaths due to electrocution. According to the Energy Department, 79,000 interposing poles have been erected and more than 2,300 circuit bare conductors replaced by covered ones.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) GoI launches a web portal which is to enhance cooperation for sustainable development through economy and community participation, what is it?

a) Zero Waste
b) No Waste
c) Waste to Wealth
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Waste to Wealth will identify, develop, and deploy technologies to treat waste to generate energy, recycle materials, and extract worth. The Waste to Wealth Mission is one of the nine national missions of the Prime Minister’s Science, Technology, and Innovation Advisory Council (PM-STIAC).

3) Kiren Rijiju inaugurates India’s first Sports Arbitration Centre in which state?

a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation: Union Law Minister Kiren Rijiju inaugurated the country’s first “Sports Arbitration Centre of India” in Gujarat which will serve as an independent body to fast track disputes in the sports sector. Rijiju said this centre will have “a far-reaching impact” and play an important role in expanding the country’s sports sector.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Pandora Papers leaked files from ____ global corporate services firms.

a) 27
b) 7
c) 10
d) 14

Answer: D

Explanation: The groundbreaking Pandora Papers are the 11.9 million leaked files from 14 global corporate services firms which set up about 29,000 off-the-shelf companies and private trusts in not just obscure tax jurisdictions but also countries such as Singapore, New Zealand, and the United States, for clients across the world.

5) Which country hosted the World’s Largest Fintech Festival GFF 2021?

a) India
b) Singapore
c) Canada
d) China

Answer: A

Explanation: FinTech Festival India aims to unleash the potential of FinTech in India and showcase the opportunities for global investors and the global FinTech fraternity to venture into the Indian market.

6) World Bank approved to give a $ ____ loan to support the Government of Tamil Nadu’s Chennai City Partnership

a) 15 million
b) 150 million
c) 50 million
d) 100 million

Answer: B

Explanation: The World Bank will give $ 150 million loans to support the Government of Tamil Nadu’s Chennai City Partnership. Sustainable Urban Services Programme, which seeks to help strengthen institutions, improve the financial health of service agencies, and drive significant improvements in the quality of four key urban services water supply and sewerage, mobility, health, and solid waste management.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) What is the card that SBI and the Indian navy has launched?

a) SBINAV
b) Navy eCard
c) NAV-eCash
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Indian Navy launched SBI’s NAV-eCash card onboard the country’s largest naval aircraft carrier INS Vikramaditya. The card will obviate the difficulties faced by personnel onboard in handling physical cash during deployment of the ship at high seas.

8) The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2021 was awarded jointly to David Julius and ____.

a) Ardem Patapoutian
b) Michael Houghton
c) Charles M. Rice
d) Harvey J. Alter

Answer: A

Explanation: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2021 was awarded jointly to David Julius and Ardem Patapoutian “for their discoveries of receptors for temperature and touch”. Their work, carried out independently, has helped show how humans convert the physical impact from heat or touch into nerve impulses that allow us to “perceive and adapt to the world around us,” the Nobel Assembly at Sweden’s Karolinska Institute said.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Which day world’s Teacher’s Day is celebrated?

a) 3rd October 2021
b) 5th October 2021
c) 2nd October 2021
d) 4th October 2021

Answer: B

Explanation: Every year on 5th October, the world celebrates World Teacher’s Day to highlight the responsibilities, rights, and values of teachers. More than 100 nations, including India, mark the day with zeal.

10) Which cartoon character is the mascot of the Namami Gange program?

a) Chota Bhem
b) Dora
c) Chacha Chaudhary
d) Shakitmaan

Answer: C

Explanation: THE CENTRE will use Chacha Chaudhary, the popular comic book character, for sensitising children and youths about the cleaning of the Ganga and other rivers. Under this series, different comic stories will be created in which Chacha Chaudhary will talk about keeping rivers clean.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

All the candidates are advised to stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest news about the Current Affairs Quiz.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top