3rd September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

3rd September 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the Latest 3rd September 2021 Current Affairs Quiz can check this article to get complete details. Candidates can have a chance to score more marks in the Current Affairs Exam conducted by all state government exams, Banking, UPSC, SSC, Railways, along with the Entrance Exams. However, we had given the Top 3rd September 2021 Current Affairs Quiz below this page. Here our team has tried to provide the Latest Current Affairs on our site @ Freshers Now.

3rd September 2021 Current Affairs Quiz

1) Avani Lekhara won the gold medal in which event?

a) T47
b) SH1
c) F46
d) T42

Answer: B

Explanation: The 19-year-old Avani Lekhara shot a new Paralympic record 249.6 in the women’s 10m air rifle shooting standing SH1 class final to win the gold medal. It also equaled the world record score in the category. She defends paralympic champion Cuiping Zhang of China and reigning world champion Iryna Shchetnik of Ukraine to win gold.

2) Who become the most expensive player in the Pro Kabaddi leagues?

a) Pardeep Narwal
b) Arjun Deshwal
c) Siddharth Desai
d) Sumit Singh

Answer: A

Explanation: Pardeep Narwal had become the most expensive player in the Pro Kabaddi league’s history as UP Yoddha signed him for Rs 1.65 crore. Siddharth Desai received the second-highest bid as he was the only other player whose services were acquired by paying a fee of over Rs 1 crore as Telugu Titans got him for Rs 1.3 crores

3) Singhraj Adana has claimed a Bronze medal at the Tokyo Summer Paralympics 2021 in the P1 Men’s ___ SH1 final?

a) Shot-Put
b) High Jump
c) Shooting
d) Javelin throw

Answer: C

Explanation: Singhraj won the bronze medal in the men’s 10m air pistol event in the SH-1 category, the Haryana shooter recalled the tough times prior to the Paralympics.

4) Who was appointed as the new director-general (DG) of the Border Security Force (BSF)?

a) Atul Karwal
b) Sanjay Arora
c) Ravi Sinha
d) Pankaj Kumar Singh

Answer: D

Explanation: Pankaj Kumar Singh, a 1988 batch Indian Police Service (IPS) officer, took over as the new Director General (DG) of the Border Security Force (BSF) while his batchmate Sanjay Arora joined the Indo-Tibetan Border Police (ITBP). The BSF is responsible for the security of the more than 6,300 km long Indian border with Pakistan and Bangladesh and has about 2.65 lakh personnel.

5) Which dairy ranked in Rabobank’s 2021 Global Top 20 Dairy Companies of the World list?

a) APDDCF
b) KCMF
c) GCMMF
d) OSCMPF

Answer: C

Explanation: Amul, Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) has dropped two places to rank 18th in Rabobank’s 2021 Global Top 20 Dairy Companies list. Amul was placed in the 16th spot in 2020. Amul has achieved an annual turnover of $5.3 billion. French-based dairy company Lactalis has topped the list as the world’s largest dairy company with a
turnover of US $23.0 billion.

6) Which company is acquiring the Indian digital payments provider BillDesk?

a) PayU
b) Paytm
c) Flipkart
d) Rupay

Answer: A

Explanation: The Amsterdam-based company’s PayU unit agreed to buy BillDesk to create a company that will handle a total transaction volume (TPV) of $147 billion in India. The acquisition will also give PayU access to BillDesk’s large customer base of small merchants in India.

7) Who was the first-ever Indian to be selected as the Honorary Member of the International Astronomical Union (IAU)?

a) David Baneke
b) Dorje Angchuk
c) Debra Elmegreen
d) Ewine van Dishoeck

Answer: B

Explanation: Dorje Angchuk, a Ladakh-based engineer has become the only Indian Honorary Member of the International Astronomical Union, along with ten others from around the world, joining a select list of 20 international experts. The Union astronomical international (UAI) Headquarters in Paris, France.

8) Which Indian ship participated in the Maiden Maritime Partnership Exercise?

a) INS Tabar
b) INS Talwar
c) INS Trishul
d) INS Teg

Answer: A

Explanation: The Indian Navy’s Talwar-class vessel INS Talwar is participating in the multinational maritime exercise Cutlass Express 2021 (CE 21). The exercise is being conducted near Djibouti, Kenya, Madagascar, and Seychelles. The Maiden Maritime Partnership Exercise was conducted by the Indian Navy with the Algerian Navy.

9) Which state has become the first state in the country to get 100% 1st dose of Covid-19 vaccination?

a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Himachal Pradesh

Answer: D

Explanation: Himachal Pradesh has reportedly become the first state in India to administer the first dose of the Covid-19 vaccine to 100% of its adult population. Speaking to news agency ANI, the state’s health minister Dr. Rajiv Saizal said that Himachal Pradesh had become the first state in the country to complete vaccination of the first dose for the 18 plus age group.

10) World’s highest motorable road at 18,600 ft was inaugurated in ___.

a)
b)
c) Ladakh
d)

Answer: C

Explanation: A strategically important road, which connects Leh to the Pangong Lake, was inaugurated in Leh by Ladakh MP Jamyang Tsering Namgyal, who said that the stretch passing through the Kela Pass at 18,600 feet will be the world’s highest motorable way.

11) Which state government has launched the “Save water to get free water” scheme?

a) Goa
b) Assam
c) Kerala
d) Odisha

Answer: A

Explanation: Goa Chief Minister Pramod Sawant announced that the state will become the first state in the country to supply water free of cost to the citizens. Households will not be charged for the consumption of water up to 16,000 Liters.

12) Who has started the Khadi India Quiz Competition?

a) Ram Nath Kovind
b) Venkaiah Naidu
c) Arvind Kejriwal
d) Narendra Modi

Answer: B

Explanation: Venkaiah Naidu launched the Khadi India Quiz Contest organized by the Khadi and Village Industries commission as a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav. Mr. Naidu appealed to the citizens to treat Khadi as a national fabric and promote its use extensively. He said it recollects the historic moments of our freedom struggle and the unparalleled contribution of our great freedom fighters.

13) The tallest observation wheel is going to be inaugurated in which UAE city?

a) Dubai
b) Abu Dhabi
c) Sharjah
d) Fujairah

Answer: A

Explanation: The tallest observation wheel is going to be inaugurated on 21st October 2021 in the city of Dubai in UAE. The latest attraction is twice the height of the London Eye Called Ain Dubai. It will take visitors up to 250m to see the incredible skyline of Dubai.

14) PayNearby launched first-of-its-kind ‘NeoDukaan’ in partnership with ___.

a) UPI
b) USSD
c) RASCI
d) NPCI

Answer: C

Explanation: PayNearby has partnered with Retailers Association’s Skill Council of India (RASCI) to launch ‘PayNearbyNeoDukaan’, first-of-its-kind holistic store management tool, for the digital empowerment of its retail partners and retail stores. It will provide multiple digital payment options like a digital ledger for credit management, online wholesale procurement options, among others.

15) PM releases a special commemorative coin on the occasion of ___ Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji.

a) 120th
b) 125th
c) 150th
d) 175th

Answer: B

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi released a special commemorative coin on the occasion of the 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji today via video conference. Union Minister For Culture, Tourism, and Development of North Eastern Region (DoNER), Shri G Kishan Reddy, among others, was present on the occasion.

All the candidates are advised to stay in touch with us at Freshers Now for all the latest news and notifications about the Current Affairs Quiz. Also, don’t forget to bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top