30th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

30th September 2021 Current Affairs Quiz: Candidates who are going to participate in the State Government Exams, Entrance Exams have to check this article to know the 30th September 2021 Current Affairs Quiz. Here we had provided the Latest Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. By checking the Daily Current Affairs Quiz, candidates can get to know what type of questions will be asked in the exams and you have a chance to score more marks. So, we advise the candidates to prepare the Day-To-Day Current Affairs by following our site @ Freshers Now.

30th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Which Ministry has launched the ‘Planetarium Innovation Challenge’ for Indian start-ups and entrepreneurs?

a) Ministry of Education
b) Ministry of Electronics and Information Technology
c) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises
d) None of the above

Answer: B

Explanation: MyGov India, under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), has launched the Planetarium Innovation Challenge for Indian start-ups and tech entrepreneurs. The challenge aims to bring together the tech firms and Startups (based out of India) with the potential to build an indigenous planetariums system software using the latest technologies.

2) Who becomes the first woman Speaker of the Gujarat Assembly?

a) Shanno Devi
b) Meira Kumar
c) Nimaben Acharya
d) Annie Mascarene

Answer: C

Explanation: Veteran legislator Nimaben Acharya was unanimously elected as the first woman Speaker of the Gujarat Assembly, which met for the two-day monsoon session. A three-time BJP MLA and a two-time Congress MLA, Ms. Acharya is one of the seniormost MLAs in the State.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Who launches the 7th edition of Swachh Survekshan?

a) Hardeep Singh Puri
b) Charanjit Singh Channi
c) Banwarilal Purohit
d) Utej Singh

Answer: A

Explanation: Union Housing and Urban Affairs Minister, Hardeep Singh Puri has launched the 7th edition of Swachh Survekshan 2022. The seventh edition of the annual cleanliness survey in the urban areas. This survey will create a level playing field for smaller cities by introducing 2 population categories:-under 15,000 & btw 15,000-25,000. The scope of the survey has been expanded to now cover 100 percent wards for sampling as compared to 40 percent in previous years.

4) Jyothi Surekha Vennam is associated with which sports?

a) Archer
b) Shooting
c) Throw Ball
d) Squash

Answer: A

Explanation: At the age of 4, Jyothi Surekha Vennam was entered in the Limca Book of Records after crossing the Krishna River three times with a distance of 5 km in three hours, 20 minutes, and six seconds. In various national and international competitions, she bagged 70 medals. At the age of 13, she won an Olympic round gold medal at the Mexican Grand Prix, also won bronze and three silver medals.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) What is India’s fintech adoption?

a) 63%
b) 77%
c) 56%
d) 87%

Answer: D

Explanation: Finance minister Nirmala Seetharaman said that India has the highest Fintech adoption rate of 87 percent as opposed to the global average rate of 64 per cent, which shows that India is a prime destination for digital payments and activities.

6) International Day of Awareness of Food Loss and Waste is observed?

a) 27th September
b) 29th September
c) 30th September
d) 28th September

Answer: B

Explanation: International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction is observed globally on 29th September. The global COVID-19 pandemic, that has brought about a global wake-up on the need to transform and rebalance the way our food is produced and consumed. The theme for International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction 2020 is “Stop food loss and waste. For the people. For the planet.”

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Which country has been elected as the ‘External Auditor to the International Atomic Energy Agency (IAEA)?

a) India
b) Turkey
c) Germany
d) UK

Answer: A

Explanation: India has been elected as the ‘External Auditor to the International Atomic Energy Agency (IAEA)’ for a period of six years from 2022 to 2027 after beating countries like Germany, the United Kingdom, Russia, Turkey among other nations.

8) How many Heron TP drones did India buy from Israel?

a) 8
b) 7
c) 4
d) 2

Answer: C

Explanation: India has finalized the deal to buy four new Heron TP drones from Israel that will initially be used in surveillance and reconnaissance missions, but will eventually be upgraded and armed with missiles for precision strikes under Project Cheetah.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Collaborations in the health sector between the two countries, Indian and _____.

a) US
b) UK
c) Australia
d) Germany

Answer: A

Explanation: The two-day Dialogue was leveraged as a platform to deliberate upon multiple ongoing collaborations in the health sector between the two countries. The issues related to areas of concern pertaining to strengthening of epidemiological research and surveillance, vaccine development, One Health, zoonotic and vector-borne diseases, health systems and health policies, etc. were discussed during the two-day dialogue.

10) Indian Government decided to borrow ____ Lakh Crore in H2 FY22?

a) 1.7 Lakh Crore
b) 5.3 Lakh Crore
c) 7 Lakh Crore
d) 3.4 Lakh Crore

Answer: B

Explanation: The government will borrow ₹5.03 lakh crore in the second half (H2) of FY’22 i.e. (October 2021 to March 2022) the current fiscal to fund the revenue gap for reviving the pandemic-hit economy, the finance ministry said on Monday. During the first half, the government has raised ₹7.02 lakh crore by issuing bonds.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

We hope candidates have gathered sufficient information about the 30th September 2021 Current Affairs Quiz. Bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top