2nd September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

2nd September 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can get to know the Latest 2nd September 2021 Current Affairs Quiz. Candidates can get the Current Affairs Quiz with Question And Answers with Explanation from this article. And the Top Current Affairs Quiz will be asked in Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. Candidates can have a chance to score more marks in the exam by solving the 2nd September 2021 Current Affairs.

2nd September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who won the silver medal on Tokyo Summer Paralympics 2021 in the men’s High Jump T42 event?

a) Sharad Kumar
b) Mariyappan Thangavelu
c) Singhraj Adhana
d) Singhraj Adhana

Answer: B

Explanation: Mariyappan Thangavelu won his second Paralympic medal, a silver in the men’s high jump T42 class. After easily clearing the initial marks, Mariyappan Thangavelu took three attempts each to clear the 1.83m and 1.86m marks. He went for gold by attempting the 1.88m but could not jump past in three attempts, which gave him the silver medal. And Sharad Kumar won bronze in the men’s high jump event T42.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) Yogesh Kathuniya won the silver medal in Tokyo Summer Paralympics 2021 on which sport?

a) Men’s high jump T47
b) Men’s high jump T42
c) Men’s javelin throw F64
d) Men’s discus throw F56

Answer: D

Explanation: Yogesh Kathuniya won a silver medal with a best throw of 44.58m in the men’s discus throw F56 class. The Indian was only beaten by Brazil’s Claudiney Batista dos Santos, who threw a new Paralympic record of 45.59m to win the gold medal.

3) Which medal did Sumit Antil won in Tokyo Summer Paralympics 2021 in the men’s javelin throw F64 category?

a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Sumit Antil thrice broke his own world record to win gold in the men’s javelin throw F64. The 23-year-old began with a 66.95m throw, beating his previous world record of 62.88m. In his second attempt, Sumit Antil once again made a new world record with a 68.08m throw.

4) Which entity has the launched campaign called #FollowPaymentDistancing?

a) SBI
b) Visa
c) RuPay
d) RBI

Answer: C

Explanation: National Payments Corporation of India has announced that RuPay has launched a strategic campaign – #FollowPaymentDistancing to promote and encourage contactless payments among customers amid these unpredictable times.
The campaign encourages consumers to start ‘payment distancing’ and switch to contactless digital payments with RuPay Contactless Cards which is safe as well as time-conserving.

5) Nigeria’s Central Bank partners with Bitt Inc to Launch its Own Cryptocurrency called ___.

a) Bitcoin
b) eNaira
c) USD Coin
d) Ethereum

Answer: B

Explanation: Central Bank Governor has said the eNaira would operate as a wallet against which customers can hold existing funds in their bank account. The currency would accelerate financial inclusion and enable cheaper and faster remittance inflows.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) JICA Signed loan agreement of ___ with NAC for Women’s Financial Inclusion in India

a) Rs 400 crore
b) Rs 437 crore
c) Rs 368 crore
d) Rs 50 crore

Answer: C

Explanation: The Japan International Cooperation Agency (JICA) has signed a 50 million dollar (about Rs 368 crore) loan agreement with Northern Arc Capital (NAC), an Indian financial institution, to fund non-bank financial entities that provide financial services to women.

7) The ‘Simplilearn’ Partners with IIIT Bangalore & NPCI to Provide Advanced Executive Programme in which program?

a) CompTIA
b) Cloud Computing
c) Network Administration
d) Cybersecurity

Answer: D

Explanation: Simplilearn is one of the world’s leading certification training providers, has partnered with the IIIT Bangalore and National Payments Corporation of India(NPCI) to provide an advanced executive program in cybersecurity. The program focuses on industry-relevant skills in cybersecurity.

8) Which IT Company has become the 4th Indian company to touch a market capitalization (m-cap) of 100 billion USD?

a) Infosys
b) Wipro
c) Tech Mahindra
d) HCL

Answer: A

Explanation: Infosys became the 4th Indian company and 2nd Indian software company after Tata Consultancy Services (TCS) to cross the 100 billion USD mark in terms of market capitalization. According to the latest m-cap data, Reliance Industries is the most-valued firm at Rs 13.7 lakh crore, followed by TCS at Rs 13.44 lakh crore and HDFC Bank at Rs 8.42 lakh crore.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

9) Who has been appointed as an independent non-executive director of The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) Asia?

a) Hitendra Dave
b) Rajnish Kumar
c) Dinesh Kumar Khara
d) J Swaminathan

Answer: B

Explanation: Rajnish Kumar, the former chairman of India’s largest state-run lender SBI, has been appointed as an independent non-executive director of Hongkong and Shanghai Banking Corporation’s (HSBC) Asian entity, the multinational financial services entity. He is also a member of the Audit Committee and Risk Committee of HSBC Asia, which includes the Indian operation of the bank.

10) Stuart Binny, who has recently announced his retirement from cricket, played for which country?

a) Australia
b) Sri Lanka
c) India
d) New Zealand

Answer: C

Explanation: Stuart Terence Roger Binny is a former Indian international cricketer, who had played One Day Internationals, Twenty20 Internationals, and Tests. He played for the Rajasthan Royals in the Indian Premier League. Stuart Binny has announced his retirement from all formats of cricket.

11) Eminent Bengali writer Buddhadeb Guha has passed away recently, he is famous ___.

a) Writer
b) Director
c) Scientist
d) Psychiatrist

Answer: A

Explanation: Buddhadeb Guha’s novels and short stories have been highly acclaimed by critics which helped him to win several awards, including the Ananda Purashkar and Sharat Puraskar. He was also a noted classical singer and proficient illustrator. Most of his works focused on the theme of nature and forest.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) ED Shanti Lal Jain has been appointed as the new MD and CEO of which bank?

a) Indian Bank
b) Canara Bank
c) RBI
d) SBI

Answer: A

Explanation: Bank of Baroda announced that Shanti Lal Jain would be stepping down from the post of its executive director from September. ED Shanti Lal Jain would be joining Indian Bank as its MD & CEO.

13) National Nutrition Week is observed every year across India in ___.

a) 31st to 6th August
b) 4th to 10th September
c) 3rd to 9th September
d) 1st to 7th September

Answer: D

Explanation: The purpose behind celebrating National Nutrition Week is to spread awareness about good nutrition, and health. Initiatives have been taken up by the government focussing on nutrition, good food, healthy body, mind, and lifestyle. A well-balanced diet is important for good health.

14) America has recently announced the end of its 20-year-old war in which country before the deadline?

a) Australia
b) Iran
c) Afghanistan
d) China

Answer: C

Explanation: The United States has announced the end of its 20-year-old war in Afghanistan as the last American military flight flew out of the Hamid Karzai International Airport in Kabul shortly before the August 31 deadline. The terrorist strike forced the US to enter Afghanistan and overthrow the Taliban rule who then had provided safe havens to the Al Qaeda leadership.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

15) Which IIT is working on an e-waste management model?

a) IIT Madras
b) IIT Bangalore
c) IIT Bombay
d) IIT Kanpur

Answer: A

Explanation: Indian Institute of Technology (IIT), Madras is developing an innovative model to tackle electronic wastes (e-waste) by linking stakeholders in the formal and informal economy, according to officials. Unscientific recycling methods are harmful to waste handlers and the environment. E-Source is a unique open-source platform that will evolve towards using machine learning.

Finally, all the candidates are advised to keep checking our site Freshers Now for all the latest news about the day-to-day Current Affairs Quiz.

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top