24th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.Com

Spread the love

24th September 2021 Current Affairs Quiz: Great News for the candidates who are in search of 24th September 2021 Current Affairs Quiz. Here our team has provided you Latest 24th September 2021 Current Affairs Quiz. As we know the maximum state government exams like UPSC, SSC, Bank Exams, and also Entrance Exams will be conducted from Daily Current Affairs Quiz. Candidates who are going to take those Exams have to prepare for the Day To Day Current Affairs. However, here we had given the Latest and Top 24th September 2021 Current Affairs Quiz.

24th September 2021 Current Affairs Quiz

1) UN chief appoints Kailash Satyarthi as ____ Advocate.



a) NDBC
b) MEG
c) SDG
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as a Sustainable Development Goals (SDG) Advocate in the 76th UN General Assembly. Along with Kailash Satyarthi, STEM activist Valentina Munoz Rabanal, Microsoft President Brad Smith, and K-pop superstars BLACKPINK were appointed as new SDG Advocates. With this, the UN now has a total of 16 SDG Advocates.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) Vanijya Saptah being celebrated from ____.

a) 19th to 25th September
b) 20th to 26th September
c) 21st to 27th September
d) 22nd to 28th September

Answer: B

Explanation: The Commerce Ministry has decided to celebrate the ‘Vanijya Saptah’ from 20th to 26th September in every State and Union Territory to highlight India’s potential for trade and exports. In this Saptah, many programs and events will be organized to showcase India’s rising economic force across the country. Five national seminars will be organized by the Indian Institute of Foreign Trade (IIFT) in five regions of the country.

3) Who is the MD and CEO of Federal Bank?

a) Shyam Srinivasan
b) Prashant Kumar
c) Lingam Venkat Prabhakar
d) Partha Pratim Sengupta

Answer: A

Explanation: Shyam Srinivasan took charge as the Managing Director & Chief Executive Officer of The Federal Bank Ltd, a major private commercial bank in India. Federal Bank shareholders have approved the motion to re-appoint Shyam Srinivasan as the managing director and chief executive officer of the lender for three years. His reappointment will come into effect from 23rd September 2021 to 22nd September 2024.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

4) Pankaj Advani wins his 24th world title in Doha

a) Al Walrah
b) Dukhan
c) Doha
d) Al Khor

Answer: C

Explanation: Star Indian cueist Pankaj Advani grabbed his 24th World title when he triumphed at the IBSF 6-Red Snooker World Cup with a victory over Pakistan’s Babar Masih. Advani, who won his 11th Asian title last week, started the final with a comfortable 42-13 win in the opening frame.

5) What is the slogan that Beijing Launches Official for 2022 Winter Olympics?

a) Hot, Cool, Yours
b) Go beyond, Create tomorrow
c) Passion, Connected
d) Together for a Shared Future

Answer: D

Explanation: The Beijing 2022 Winter Olympics unveiled its official motto, “Together for a Shared Future”, during a ceremony at the city’s Capital Museum. After a year-long selection campaign and rounds of thorough discussion and deliberation, 11 masterpieces were finally chosen as the official public posters out of nearly 1,600 submitted pieces. Each set of posters consists of one winter Olympic and one Paralympic poster.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

6) Asian Development Bank (ADB) has cut its forecast for India’s GDP growth in 2021-22 to ____ percent.

a) 10%
b) 11%
c) 9%
d) 12%

Answer: A

Explanation: The Asian Development Bank has cut its forecast for India’s GDP growth in 2021-22 to 10%, from 11% projected earlier, with downside risks dominating the economic outlook. The ADB also sees rising input costs fuelling inflation to a faster 5.5% pace than the 5.2% previously estimated.

7) Howzat Fantasy Sports Platform Signed with which Cricketer as Brand Ambassador?

a) Kapil Dev
b) Sunil Gavaskar
c) Suresh Raina
d) Rohit Sharma

Answer: C

Explanation: Fantasy sports platform Howzat signs Suresh Raina as brand ambassador. Howzat, Junglee Games’ leading fantasy sports platform, has signed former Indian international cricketer Suresh Raina as a brand ambassador to promote its brand among sports lovers across the country.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

8) Who receives the SDG Progress award UN Sustainable Development Solutions Network?

a) Yoshihide Suga
b) Sher Bahadur Deuba
c) Justin Trudeau
d) Sheikh Hasina

Answer: D

Explanation: Bangladesh Prime Minister, Sheikh Hasina, has been conferred with the “SDG Progress Award” and was introduced as the “jewel in the crown of the day” at an event. Award was conferred by the UN-sponsored Sustainable Development Solutions Network (SDSN).

9) How many years have been completed since the launch of Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana?

a) 3 years
b) 2 years
c) 4 years
d) 1 year

Answer: A

Explanation:  The Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(AB-PM-JAY) has completed 3 years. In order to celebrate the 3 years’ completion of the National Health Authority (NHA) has organized a 4 days hybrid (virtual & physical) event, Arogya Manthan 3.0 from 23rd – 25th September and 27th September 2021.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

10) Who leads the Quad summit 2021 dealing mainly with global social issues?

a) Narendra Modi
b) Joseph Biden
c) Yoshihide Suga
d) Scott Morrison

Answer: B

Explanation: U.S. President Joseph Biden had convened a virtual Quad summit with Mr. Modi and his Australian and Japanese counterparts, Scott Morrison and Yoshihide Suga. And he has been keen to hold a physical meeting at the earliest, brushing aside Tokyo’s reluctance to send Mr. Suga, as he has announced he is stepping down. Quad summit dealing mainly with global social issues such as climate change, COVID-19 vaccines, and supply chain resilience.

Finally, we hope all the candidates have satisfied with the given details about the 24th September 2021 Current Affairs Quiz. Stay tuned with us at Freshers Now for all the latest news and notifications. You can also bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top