22nd September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

22nd September 2021 Current Affairs Quiz: We heard that most of the candidates have been in search of the 22nd September 2021 Current Affairs Quiz. So for the sake of those candidates, our team has provided the Latest 22nd September 2021 Current Affairs Quiz. And candidates can know the Answers and Explanations for Current Affairs Quiz given in this article. Mainly, the Current Affairs Quiz will be asked basically in the State Government Exams, Entrance Exams. However, candidates are advised to check the below sections to get the 22nd September 2021 Current Affairs Quiz.

22nd September 2021 Current Affairs Quiz

1) Indian Government offering new visa to Afghanistan’s, what was that called?

a) Visit Visa
b) Stay Visa
c) Temporary Visa
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Ministry of Home Affairs (MHA) will provide a ‘stay visa’ to all Afghanistan nationals who are staying in India due to the Taliban situation in the war-torn country. The Afghanistan nationals who were evacuated to India under the new e-Emergency X-Miscellaneous Visa were initially granted a 6-months visa. The ‘Stay Visa’ will allow them to stay for longer in India.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) For the first time, BRO appoints a woman army officer as Officer Commanding of the road construction unit, what is the officer’s name?

a) Major Ritcha Sagar
b) Major Reenu Khanna
c) Major Sonia Anand
d) Major Aaina

Answer: D

Explanation: The Border Roads Organization (BRO) appointed a woman army officer for the first time as the Officer Commanding of its 75 Road Construction Company (RCC) in Uttarakhand, informed the Defence Ministry. Major Aaina of Project Shivalik took charge as Officer Commanding, 75 Road Construction Companies (RCC) in Chamoli district in Uttarakhand. Three platoon commanders under Major Aaina, namely Captain Anjana, AEE (Civ) Bhawana Joshi, and AEE (Civ) Vishnumaya K became the first women RCC.

3) Who becomes 70th Grandmaster from India, Telangana?

a) Raja Rithvik
b) Gukesh
c) Sagar
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Raja Rithvik becomes India’s 70th Grandmaster from the state of Telangana. He became the latest grandmaster after achieving a third and final norm at a recent event in Hungary.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

4) Which country becomes the 9th member of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?

a) Iraq
b) Iran
c) US
d) Europe

Answer: B

Explanation: Iran was officially admitted as a full member of the Shanghai Cooperation Organization (SCO). The decision to admit Iran as a full member was declared in the 21st summit of the SCO leaders in Dushanbe, Tajikistan. SCO currently comprises eight Member States China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Pakistan, Tajikistan, and Uzbekistan.

5) HDFC Bank ties up with which payment company to launch co-branded credit cards?

a) Paytm
b) Google pay
c) Phpay
d) None of the above

Answer: A

Explanation: HDFC Bank has announced its partnership with leading payments company Paytm, to offer co-branded credit cards on the Visa platform to businesspersons, millennials, and merchants. The HDFC Bank-Paytm co-branded credit cards will be launched in October during the festive season.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

6) What is the rank of India Global Innovation Index 2021?

a) 44th Rank
b) 45th Rank
c) 46th Rank
d) 47th Rank

Answer: C

Explanation: India has been ranked 46th place in the Global Innovation Index 2021 released by World Intellectual Property Organization (WIPO). India has jumped 2 spots from last year’s ranking. Under the Lower middle-income category group, India has been ranked at the second spot after Vietnam. Switzerland was in the first place.

7) Indian and ____ Navy participate in 3rd edition of ‘Samudra Shakti’.

a) Indonesian
b) Australia
c) Europe
d) China

Answer: A

Explanation: The two-day exercise is being held near Sunda Strait from 20th September 2021 to 22ns September 2021. This is the third edition of Samudra Shakti, which aims to strengthen maritime cooperation between the two navies and bolster friendship bonds across the Indo Pacific.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

8) International Day of Peace is celebrated on which day?

a) 20th September
b) 21st September
c) 22nd September
d) 23rd September

Answer: B

Explanation: Each year the International Day of Peace is observed around the world on 21 September. The UN General Assembly has declared this as a day devoted to strengthening the ideals of peace, through observing 24 hours of non-violence and cease-fire.

9) Who become the Health Financing Ambassador of the World Health Organization (WHO)?

a) Tedros Adhanom
b) Paul Henri
c) Gordon Brown
d) Joe Biden

Answer: C

Explanation: The World Health Organization (WHO) September 20, 2021, announced the appointment of Gordon Brown, former Prime Minister of the United Kingdom, as its ambassador for Global Health Financing. He works to raise awareness internationally on the great need for sustained global health financing, particularly from G20 and G7 countries.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

10) Who become the new Chief Minister of Punjab?

a) Himanta Biswa Sarma
b) Charanjit Singh Channi
c) Naveen Patnaik
d) Pramod Sawant

Answer: B

Explanation: Charanjit Singh Channi becomes the new Chief Minister of Punjab. He has grown from the ranks and is known for his native wisdom, becomes the Punjab chief minister at a time when the ruling Congress is ridden with factionalism.

To get all the latest news and notifications about the Latest Current Affairs from our site Freshers Now. Candidates can bookmark our site using Ctrl + D to get notifications.

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top