21st October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

21st October 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates can get to know the latest 21st October 2021 Current Affairs Quiz from this article. Besides, by solving the Daily Current Affairs, candidates who are going to take the competitive exams, state government exams, bank exams, entrance exams can have a chance to score more marks in the exam. However, here we had provided you the Latest 21st October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanations.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

21st October 2021 Current Affairs Quiz

1) What is India’s rank in the 10th edition of GFSI 2021?

a) 77th Rank
b) 71st Rank
c) 67th Rank
d) 87th Rank

Answer: B

Explanation: India is ranked at 71st position in the Global Food Security (GFS) Index 2021 of 113 countries. Earlier, India was ranked 101st position in the Global Hunger Index (GHI) 2021. The Global Food Security Index (GFSI) considers the issues of food affordability, availability, quality and safety, and natural resources and resilience across a set of 113 countries. Ireland (1st), Australia (2nd), the UK (3rd), Finland (4th), Switzerland (5th).

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who has been appointed as the new Chairman & Managing Director of NRDC?

a) R. Kumar
b) RKS Bhadauria
c) Amit Rastogi
d) J. Walia

Answer: C

Explanation: Commodore Amit Rastogi (Retd), after an illustrious career of 34 years in the Indian Navy has taken over as Chairman & Managing Director of National Research Development Corporation. An avid technologist who has held diverse portfolios in the Indian Navy and carries a rich experience in the induction of missile systems, state-of-the-art technology-intensive combat systems, Phased array radars, Communication equipment etc.

3) RBI imposed a fine of ___ crore on the Standard Chartered Bank?

a) Rs. 1.95 Cr
b) Rs. 7.95 Cr
c) Rs. 95 Cr
d) Rs. 1.07 Cr

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) imposed a fine of Rs. 1.95 crore on the Standard Chartered Bank for failing to report a cyber security incident within the prescribed time period, and failure to credit the amount involved in unauthorised electronic transactions, among other reasons.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) What edition of the General Assembly to the International Solar Alliance (ISA), will be held virtually?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: D

Explanation: In New Delhi, the fourth edition of the General Assembly to the International Solar Alliance (ISA), will be held virtually from 18th to 21st October and will be presided over by Union Power, New and Renewable Energy RK Singh and the President of the ISA Assembly.

5) In Charleville National Competition held in France, who is the top-ranked fencer from India?

a) Vinesh Phogat
b) Mary Kom
c) Bhavani Devi
d) Dutee Chand

Answer: C

Explanation: Bhavani Devi is currently ranked 50th in the world and is the top-ranked fencer from India. Fencer Bhavani Devi, who made history at the Tokyo Olympics by becoming the first Indian to compete in the sport at the Games, has won the Charlellville National Competition in France in the individual women’s sabre event.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who is the first woman to get the residence certificate of the Union Territory of Ladakh?

a) Bisma
b) Faiza
c) Eshaal
d) Fatima Banoo

Answer: D

Explanation: Fatima Banoo, a resident of Choskore village, became the first person in Kargil to receive the ‘Ladakh resident’ certificate as local authorities held special camps for issuance of the document across the district. Kargil Additional Deputy Commissioner (ADC) Tsering Motup issued the first resident certificate at the tehsildar office.

7) When was Police Commemoration Day observed?

a) 21st October
b) 23rd October
c) 17th October
d) 20th October

Answer: A

Explanation: Every year, October 21 is celebrated as the Police Commemoration Day, to pay tributes to all police personnel who died in the line of duty. The Police Commemoration Day remembers the ultimate sacrifice of 10 police personnel who lost their lives on October 21, 1959, in Ladakh while fighting the Chinese army.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) PM Modi inaugurates Kushinagar International Airport in which state?

a) Gujarat
b) Karnataka
c) Uttar Pradesh
d) Kerala

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Kushinagar International Airport in Uttar Pradesh, which will help connect key Buddhist pilgrimage sites. Kushinagar is an important Buddhist pilgrim destination and is believed to be the final resting place of the Gautam Buddha.

9) Who addressed the joint conference of CVC and CBI at Kevadia in Gujarat?

a) Narendra Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered a video message to the joint conference of CVC and CBI. The Conference is taking place at Kevadia, Gujarat. He said corruption takes away the rights of people and hinders the pursuit of justice for all, nation’s progress and affects the collective power of the nation. The Prime Minister said this approach of trust and technology has strengthened efficient governance and ease of doing business.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which country hosts a conference on Afghanistan in Moscow?

a) India
b) Russia
c) Pakistan
d) China

Answer: B

Explanation: Russia hosts a conference on Afghanistan in Moscow with participation from the Taliban, Pakistan, China, Iran, India, and former Soviet Central Asian states. Taliban representatives attended their first international conference since the movement took power in Afghanistan in August, gathering with senior officials from Russia, China, and other countries in Moscow, where they came under pressure to form a more inclusive government and pursue a friendly policy toward the country’s neighbors.

Finally, we hope all the candidates are filled with the given 21st October 2021 Current Affairs Quiz. Candidates are advised to stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest news.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top