16th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

16th October 2021 Current Affairs Quiz: If you are in search of a 16th October 2021 Current Affairs Quiz? then just check this article. Further, by solving the Daily Current Affairs Quiz, candidates can have a chance to score more marks in the various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams. Moreover, we had given the 16th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers in the below sections. Also, we advise the candidates to keep checking our site @ Freshers Now for all the latest Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

16th October 2021 Current Affairs Quiz

1) With which country did India signs MoU for Di-ammonium Phosphate Fertilizer Supply?

a) Russia
b) Australia
c) America
d) Brazil

Answer: B

Explanation: To stabilise prices of Di-ammonium Phosphate (DAP) fertiliser and reduce dependency on the countries like Jordan, Morroco, China, etc, India has signed a long-term Memorandum of Understanding (MoU) with Russia on DAP fertiliser supply.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) On which day World Food Day and World Anaesthesia Day was observed?

a) 18th October
b) 12th October
c) 17th October
d) 16th October

Answer: D

Explanation: World Food Day is celebrated every year on 16 October to inspire people about healthy diets. On this day Food and Agriculture Organisation was established and launched by the United Nations in 1945. World Anaesthesia Day is celebrated to mark the first successful demonstration of diethyl ether anaesthesia in 1846.

3) Who organized the Clean India Programme in 2021?

a) Mallikarjuna Rao
b) Ram Nath Kovind
c) Anurag Thakur
d) PM Modi

Answer: C

Explanation: The Department of Youth Affairs of the Ministry of Youth Affairs and Sports (Government of India) in commemoration of AzadiKa AmritKa Mahotsava is organizing a nationwide Clean India Programme from 1st October 2021 to 31st October 2021. Union Minister for Youth Affairs and Sports Shri Anurag Thakur started the Clean India drive.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which company has partnered with the NITI Aayog women entrepreneurship platform?

a) Cisco
b) SIDBI
c) Walmart
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Niti Aayog and the US-based tech giant Cisco launched the next phase of the Women Entrepreneurship Platform (WEP), according to an official statement. The WEP is a first of its kind, unified access portal that brings together women from different parts of India to realise their entrepreneurial aspirations.

5) In which country cryptocurrency is illegal?

a) South Korea
b) Nepal
c) China
d) India

Answer: C

Explanation: All cryptocurrency transactions in China, including transactions using Bitcoin, will be deemed illegal. China’s central bank in a note said that the country considers all crypto-currency transactions in the Chinese economy illegal.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Which remembrance “WHO Director-General’s award”, was recognized?

a) Henrietta
b) Adhanom
c) Swaminathan
d) Peter Jackson

Answer: A

Explanation: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus honoured the late Henrietta Lacks with a WHO Director-General’s award, recognizing the world-changing legacy of this Black American woman who died of cervical cancer.

7) Who is the MD & CEO of Axis Bank?

a) Dinesh Kumar Khara
b) Atul Kumar Goel
c) Shyam Srinivasan
d) Amitabh Chaudhry

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) approved the re-appointment of Amitabh Chaudhry as the Managing Director & CEO of Axis Bank for a period of three years. Before joining Axis Bank, Chaudhry was the MD and CEO of HDFC Standard Life Insurance Company and has also served as the head of the testing unit of Infosys Technologies Ltd and MD & CEO of Infosys BPO.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) How many new defence companies, carved out of Ordnance Factory Board?

a) 7
b) 8
c) 17
d) 10

Answer: A

Explanation: Seven new defence companies, carved out of Ordnance Factory Board (OFB), were dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi over video conference facility, as part of a major defence sector reform.

9) Who attends the Plenary Meeting of the International Monetary and Financial Committee (IMFC) of the IMF in Washington?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Nirmala Sitharaman
d) Shyam Goel

Answer: C

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman attended the Plenary Meeting of the International Monetary and Financial Committee of the Board of Governors of the International Monetary Fund (IMF) held in Washington D.C. The discussions at the meeting centred on “vaccinate, calibrate and accelerate” which is the theme of the Managing Director’s Global Policy Agenda.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which department has launched the ‘One Health’ consortium?

a) SDLDO
b) Biotechnology
c) IMFLC
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Department of Biotechnology has launched a ‘One Health’ consortium that envisages carrying out surveillance of important bacterial, viral, and parasitic infections of zoonotic as well as transboundary pathogens in the country. One Health is a collaborative, multisectoral, and transdisciplinary approach working at the local, regional, national, and global levels

Candidates can bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications about Current Affairs Quiz.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top