13th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

13th October 2021 Current Affairs Quiz: Are you in search of the 13th October 2021 Current Affairs Quiz? if yes then you are in the correct place. Here our team has provided you with the Latest 13th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. Candidates can also have a chance to score more marks in the Various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams. Go through this article to know complete details about the 13th October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

13th October 2021 Current Affairs Quiz

1) India, U.S., and Australia, begin the 2nd phase of the Malabar Naval Exercise from _____.

a) 11th to 13th October
b) 12th to 15th October
c) 13th to 16th October
d) 11th October

Answer: B

Explanation: The Indian Navy will be participating in the second phase of the Malabar exercise from October 12-15, along with the US Navy (USN), Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF), and the Royal Australian Navy (RAN). In the second phase of the Malabar exercise, the US deploy nuclear-powered aircraft.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who launches the ‘Desh Ke Mentor’ Programme for career guidance?

a) Narendra Modi
b) Dharmendra Pradhan
c) Ram Nath Kovind
d) Arvind Kejriwal

Answer: D

Explanation: Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has launched a career guidance scheme ‘Desh Ke Mentor’ Programme ‘adopting’ one to 10 government school students who can be mentored by citizens who are successful in their respective fields.

3) What is the mascot name of India’s 2022 U-17 Women’s World Cup?

a) Mukmuk
b) Wenlock
c) Ibha
d) Vinicius

Answer: C

Explanation: The Federation International de Football Association (FIFA) unveiled Ibha as the official mascot of FIFA U-17 Women’s World Cup 2022 in India. Ibha, an Asiatic lioness, was unveiled on the day coinciding with the International Day of the Girl Child and exactly one year to go until the tournament kicks off.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which country is the first of the BRICS bloc of major emerging economies to join the HAC?

a) India
b) China
c) Brazil
d) Russia

Answer: A

Explanation: India is the first of the BRICS bloc of major emerging economies (Brazil, Russia, India, China and South Africa) to join the HAC. Welcoming India’s decision to join the High Ambition Coalition for Nature and People, which was initiated at the “One Planet Summit”. The virtual meeting to take place October 11-15 will tackle key aspects of the biodiversity treaty to be finalized in 2022.

5) Who won the 2021 Noble Peace Prize?

a) Dmitry Muratov & John Bardeen
b) Maria Ressa & Dmitry Muratov
c) John Bardeen & Maria Ressa
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The 2021 Nobel Peace Prize has been awarded to Maria Ressa and Dmitry Muratov. The Norwegian Nobel Committee, which presented the award in Oslo, said the prize was awarded for their efforts to safeguard freedom of expression.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) On which day is International Day for Natural Disaster Reduction day is observed?

a) 13th October
b) 14th October
c) 12th October
d) 10th October

Answer: A

Explanation: The International Day for Natural Disaster Reduction Day is observed annually on 13th October. The theme for the 2021 edition is “International cooperation for developing countries to reduce disaster risk and disaster losses.” This is the sixth objective of the Sendai Seven.

7) Who has been appointed as Chief Executive Officer of EESL?

a) Arun Kumar Mishra
b) Andrea Agnelli
c) Joel Glazer
d) John W. Henry

Answer: A

Explanation: State-owned Energy Efficiency Services Ltd (EESL) announced the appointment of Arun Kumar Mishra as chief executive officer (CEO) on deputation. He will be responsible for EESL’s operations across the nation, the company.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which country unveils the world’s first driverless train?

a) Brazil
b) Australia
c) Germany
d) Russia

Answer: C

Explanation: The world’s first automated, driverless train has been unveiled in Germany’s Hamburg. The project, which is a joint venture between German rail company Deutsche Bahn and high-tech partner Siemens, has been termed as a “world-first” and is part of a $70 million ‘Digital Rail Germany’ modernization plan.

9) How many satellites did the ITCA launch made by students in 2022?

a) 44
b) 27
c) 177
d) 75

Answer: D

Explanation: Indian Technology Congress Association in Bengaluru focuses on building synergies between academia, industry, and research organizations. It has initiated an ambitious program to commemorate the 75 years of Indian Independence. It has launched 75 Students’ Satellites Consortium Mission 2022.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which company takes over the management of Jaipur International Airport?

a) Reliance Industries
b) Adani Group
c) TATA Group
d) None of the above

Answer: B

Explanation: India’s Adani Group has reportedly taken over the management of Jaipur International Airport (JAI) in the state of Rajasthan from the Airports Authority of India (AAI), which manages civil aviation infrastructure in the country.

Stay tuned with us at Freshers Now to get all the latest news and notifications about the Daily Current Affairs Quiz.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top