12th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

Spread the love

12th October 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates can get the 12th October 2021 Current Affairs Quiz from this article. By preparing for the Current Affairs, candidates can have a chance to score more marks in the various State Government Exams, Entrance Exams, Bank Exams. From this article, candidates can collect the Latest 12th October 2021 Current Affairs Quiz. However, scroll down to know more details about the Daily Current Affairs.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

12th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Prime Minister Narendra Modi will virtually join the G20 extraordinary leaders’ summit on ___

a) Pakistan
b) Afghanistan
c) Italy
d) Japan

Answer: B

Explanation: PM Narendra Modi is set to virtually participate in the summit. The meeting has been scheduled to deliberate extensively on the overall situation in Afghanistan after the Taliban took over. The PM was invited to be part of the summit by Italy, the convener of the summit and also the present chair of the G-20, a block of nations that includes 20 of the biggest economies in the world. The agenda of the meeting will include a discussion on response to humanitarian needs and access to basic services and livelihood.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who launches the Indian Space Association (ISA)?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the Indian Space Association (ISA) and said that India will ensure that the space sector unites the world. “India will have to ensure that space plays an important role in uniting, connecting the world in the 21st century,”.

3) The Lucy spacecraft is currently scheduled to liftoff on ____.

a) 16th October
b) 12th October
c) 14th October
d) 13th October

Answer: A

Explanation: NASA has confirmed that it is set to launch its latest mission which will look to explore asteroids, to learn more about the early days of our solar system. The Lucy spacecraft is currently scheduled to liftoff on October 16 at 2:34 am Pacific Time (3:04 pm IST October 17). The spacecraft will travel to the outer solar system during the course of the 12-year mission. Lucy will explore ancient asteroids, known as Trojan asteroids that are said to circle the Sun.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Where was Nirmala Sitharaman to attend G-20, World Bank meetings?

a) Europe
b) Australia
c) China
d) US

Answer: D

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman has embarked on a week-long U.S. trip to attend the annual meet of the World Bank and IMF as well as G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting. During the official visit to the U.S., Ms Sitharaman is expected to meet U.S. Treasury Secretary Janet Yellen. As part of an official visit to the U.S., she will also address investors including large pension funds and private equity players and will invite them to participate in India’s growth story.

5) Which state has the highest Geographical Indication (GI) tag?

a) Gujarat
b) Odissa
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: C

Explanation: A geographical indication (GI) is a name or sign used on certain products which correspond to a specific geographical location or origin (e.g., a town, region, or country). India, as a member of the World Trade Organization (WTO), enacted the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999. Karnataka has the highest number of GI tags i.e. 47 products followed by Tamil Nadu (39).

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) David Card, Joshua Angrist, and Guido Imbens won the Nobel Prize 2021 in which stream?

a) Economics
b) Physics
c) Mathematics
d) Literature

Answer: A

Explanation: Three US-based economists won the 2021 Nobel prize for economics for pioneering research on the labour market impacts of minimum wage, immigration and education, and for creating the scientific framework to allow conclusions to be drawn from such studies that can’t use traditional methodology.

7) Which bank has launched the ‘6S Campaign’?

a) SBI
b) RBI
c) PNB
d) HDFC

Answer: C

Explanation: Punjab National Bank (PNB) launches ‘6S Campaign’. With India celebrating 75 years of Independence, the Government of India has launched “Azadi ka Amrit Mahotsav” for various outreach activities on financial services, with the focal theme of ‘Janta Se Jodna’. The objective is to drive a special awareness campaign for the development of financial services in the country and to accelerate credit growth, improve penetration of social security schemes and drive digital banking push.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) India and which country has signed agreements aimed at boosting cross-border train services?

a) Brazil
b) South Korea
c) China
d) Nepal

Answer: D

Explanation: India and Nepal have signed two agreements aimed at boosting cross-border train services. The signing of the standard operating procedures (SOPs) for starting passenger train services on the Jaynagar-Kurtha section will help finalize the technical aspects of running passenger trains in this region.

9) India is set to host its largest naval exercise Ex Milan in _____.

a) December 2021
b) April 2022
c) January 2022
d) February 2022

Answer: D

Explanation: India is set to host its largest naval exercise, Ex Milan, early next year for which 46 countries have been invited, a senior defense official said. “Ex Milan is being planned for February 2022. Ex Milan, which began in 1995, is held biennially and brings together the Navies of all the countries in the region. It has so far been held at Port Blair but is now being shifted to Visakhapatnam which offers more space and infrastructure.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which player has won the F1 Turkish Grand Prix 2021?

a) Max Verstappen
b) Valtteri Bottas
c) Sergio Perez
d) Charles Leclerc

Answer: B

Explanation: Valtteri Bottas is a Finnish racing driver currently competing in Formula One with Mercedes, racing under the Finnish flag. Valtteri Bottas won an engrossing Turkish Grand Prix that was run in damp conditions, with Red Bull’s Max Verstappen and his teammate Sergio Perez completing the podium. Having previously driven for Williams from 2013 to 2016. Bottas has won ten races, three in 2017, four in 2019, two in 2020 and one in 2021.

We hope all the candidates have gained complete details about the 12th October 2021 Current Affairs Quiz. Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news.

Crack TCS NQT with the best course & faculties | Learn everything for TCS NQT at your own pace with 1-1 live doubt support. Click Here

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top